Lipolaser – Głogów
Lipolaser to urządzenie, które wykorzystuje połączenie wiązki laserowej o długości fali 650 nm oraz podczerwieni o długości fali 940 nm. Zabiegi lipolaserem, podobnie jak liposukcja ultradźwiękowa zalecane są dla osób, które chcą zmniejszyć obwód ciała poprzez redukcję tkanki tłuszczowej. Zastosowanie tego uradzenia ma na celu biostymulację naturalnych kanałów metabolicznych. Podczas zabiegu promieniowanie laserowe przenika przez skórę, co wywołuje naturalną reakcję chemiczną. Dzięki tej reakcji trójglicerydy są rozkładane na wolne kwasy tłuszczowe i glicerol, które są następnie usuwane przez układ limfatyczny i metabolizowane w sposób naturalny.
Celem zabiegu jest pomoc w walce z nadmiarem tkanki tłuszczowej. W naszym gabinecie w Głogowie wykonujemy zabiegi lipolaserem na różne partie ciała, w tym:
- biodra,
- brzuch,
- kolana,
- uda,
- ramiona,
- podbródek.
Jaki działa lipolaser?
Działanie lipolasera opiera się na zasadzie biostymulacji naturalnych kanałów metabolicznych organizmu poprzez zastosowanie promieniowania laserowego o długości fali 650 nm oraz podczerwieni o długości fali 940 nm. Podczas zabiegu, energię lasera kieruje się na adipocyty, czyli komórki tłuszczowe, które nie zostają uszkodzone, a jedynie naświetlone. Promieniowanie lasera powoduje rozpad trójglicerydów, które są przechowywane w komórkach tłuszczowych, i tworzenie się porów w błonach komórkowych. W wyniku tego procesu, zawartość komórek tłuszczowych uwalnia się do przestrzeni śródmiąższowej, a woda z glicerolem i wolnymi kwasami tłuszczowymi uwalniają się do układu limfatycznego. Następnie, większość wody, wolnych kwasów tłuszczowych oraz glicerolu zostaje usunięta z organizmu, a pozostałe trafiają do wątroby, gdzie są metabolizowane. Działanie lipolasera jest bezpieczne, a zabieg bezbolesny i nie wymaga czasu rekonwalescencji.
Schemat działania lasera jest następujący:
- czyli komórki tłuszczowe
- kierowana jest na nie energia lipolasera, która naświetla komórki tłuszczowe
- Następuje rozpad trójglicerydów. W komórkach powstają pory, przez które uwalnia się zawartość komórek tłuszczowych
- Woda z glicerolem i z wolnymi kwasami tłuszczowymi uwalniają się do przestrzeni śródmiąższowej
- Zostaje uwolniona większość wody, wolnych kwasów tłuszczowych oraz glicerolu
- Komórki tłuszczowe zostają zredukowane, przy czym naczynia krwionośne pozostają nienaruszone